JekerKlassiek 2019-2022

JekerKlassiek 2022
Ongeveer 3.000 bezoekers hebben dankzij het zonnige weer in 2022 opnieuw kunnen genieten van diverse ensembles van o.a. musici van de philharmonie zuidnederland. Zo divers als de muziek waren ook de locaties: de sfeervolle binnenplaats van het Historisch Centrum Limburg, de winkel-etalage van Le Marais Deux, Angels & Heroes, de historische Bisschopsmolen, Vioolbouwer Rijsemus en de binnentuin stadswal Lange Grachtje. Zoals gebruikelijk werd ook dit jaar Jekerklassiek met een knaller afgesloten: een spetterend concert van de Crossbone Collective op het pleintje Sint Pieterstraat 5. Kortom: ook dit jaar was Jekerklassiek de beste manier om van je zondag te genieten!

JekerKlassiek 2021
Ook in 2021 gooide corona roet in het eten: het muziekfestival JekerKlassiek kon wederom niet in zijn bekende vorm plaatsvinden. Maar weer een jaar verstoken zijn van live klassieke muziek? Dat kón niet en gebeurde dus ook niet. Op 5 december, een toepasselijke datum, vond wederom een feestelijke mini-editie van het festival plaats. Ook nu weer was de Waalse kerk de plaats van handeling. Samen met een drietal musici van de philharmonie zuidnederland bracht concertmeester Lei Wang het Strijkkwartet opus 18 nr. 4 van Ludwig van Beethoven en het Andante con Moto, strijkkwartet nr. 14 (der Tod und das Mädchen) van Franz Schubert ten gehore. Ook nu werd -met inachtneming van de geldende corona maatregelen- een select publiek driemaal getrakteerd op een bijzondere en ontroerende uitvoering.

JekerKlassiek 2020
In het coronajaar 2020 was het door de maatregelen en lockdowns niet mogelijk om het bekendste, gratis klassieke muziekfestival JekerKlassiek te laten plaatsvinden in juni. Echter, door de versoepeling van de maatregelen in september is het gelukt om op 27 september een mini-editie te organiseren in de Waalse kerk. Met inachtneming, van de 1,5m, maximaal aantal bezoekers en het tonen van de QR-code speelden 2 ensembles van de philharmonie zuidnederland de sterren van de hemel voor een 50-koppig publiek. Wat een genot om in deze corona-tijd te kunnen worden meegevoerd door Mozart en Händel gespeeld door een gelegenheidsduo gevormd door Lei Wang, concertmeester en altviolist Armen Nazarian van philharmonie zuidnederland. Dit optreden werd afgewisseld door uiteenlopende stukken gespeeld door het trombone-trio, eveneens van philharmonie zuidnederland. Ook al was het bescheiden in omvang, het was voor iedereen, musici én publiek een waar cadeautje om van livemuziek te kunnen genieten!

JekerKlassiek 2019: jubileum!
Hét gratis toegankelijke, klassieke muziekfestival van Maastricht met o.a. musici van philharmonie zuidnederland, vulde op een stralende pinksterzondag 9 juni opnieuw de straten van het Jekerkwartier met klassieke klanken. Tijdens de vijfde editie van JekerKlassiek genoten ruim 2500 bezoekers de hele dag van mooie muziek, uitgevoerd door diverse ensembles.
Door de openslaande ramen van de verschillende locaties, vulde de klassieke muziek de straten van het Jekerkwartier waardoor het ook de argeloze voorbijganger niet kon ontgaan dat er een bijzonder evenement bezig was. De toevallige ontmoeting met muziek en musici op plekken waar je dat niet verwacht, is één van de charmes van JekerKlassiek. Zoals gebruikelijk werd ook JekerKlassiek 2019 met een knaller geopend én afgesloten. Concertmeester Lei Wang speelde samen met 12 strijkers van philharmonie zuidnederland Vivaldi’s Vier Jaargetijden op het terras van Café Sjiek en de slagwerkers van philharmonie zuidnederland zorgden op hun beurt voor een spetterend eindoptreden op het pleintje Sint Pieterstraat 5.

Helpoortconcert: extra concert in 2019
Zaterdag 7 september vond het Helpoortconcert plaats. De Waalse Kerk in het Jekerkwartier te Maastricht was het decor van Stravinsky’s L’Histoire du Soldat, uitgevoerd door 7 musici van philharmonie zuidnederland en verteller Bart Moeyaert. Stravinsky’s muziek werd ondersteund door het verhaal Iemands Lief, een moderne versie van de theatervertelling l’Histoire du Soldat, die Bart Moeyaert speciaal schreef op verzoek van violiste Janine Jansen. Iemands Lief vertelt de aangrijpende geschiedenis van een jonge soldaat die zijn viool ruilt tegen rijkdom, maar uiteindelijk zijn hart en ziel verliest. Als verteller zoog Bart Moeyaert de bezoekers in het verhaal. In combinatie met de muziek en de intieme setting van een uitverkochte Waalse Kerk, zorgde dit ervoor dat bezoekers zich 1,5 uur in de wondere wereld van muziek en verhaal bevonden. Deze voorstelling was mogelijk met dank aan Stichting Cultura Mosae, Stichting JekerKlassiek, Stichting Kanunnik Salden-Nieuwenhof, Elisabeth Strouven Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds en Ondernemend JekerKwartier.