Terugblik 2017

Zondag 18 juni 2017 vond de derde editie van het (gratis) festival JekerKlassiek plaats. Ook deze editie werd gehouden onder een stralende zon en bezocht door meer dan 1.700 bezoekers. Voor het eerst stond er ook een kinderactiviteit op het programma van JekerKlassiek, daarover later meer.

Zoals inmiddels gebruikelijk vond voorafgaand aan het festival een brunch plaats voor sponsoren en genodigden. De brunch was met 65 personen uitverkocht waarbij de opbrengst geheel ten goede kwam aan het festival! Na de brunch openden Gedeputeerde Ger Koopmans van de Provincie Limburg en Intendant Stefan Rosu van philharmonie zuidnederland deze derde editie. Aansluitend was er de eerder genoemde kinderactiviteit in de Lutherse Kerk: ‘Alles in de Wind', een voorstelling van philharmonie zuidnederland met tekst van Marijk Greweldinger. De kerk was tot de laatste plaats bezet en het enthousiasme van de aanwezige kinderen zorgde voor een energieke opening van het festival. De samenwerking met OBS Binnenstad heeft hier zeker aan bijgedragen.

Op zes verrassende locaties in het Jekerkwartier konden bewoners en bezoekers vervolgens van 13:00-17:30 uur genieten van een divers aanbod aan optredens. Ook in 2017 was het programma samengesteld in nauwe samenwerking met philharmonie zuidnederland: zonder de inzet en enthousiasme van zowel programmeur Jos Roeden als de betrokken musici van philharmonie zuidnederland zou een gratis festival als JekerKlassiek niet mogelijk zijn! Liefhebbers van klassieke muziek maar ook bezoekers die voor het eerst met deze muziekstijl in aanraking kwamen, konden op de 18e juni hun hart ophalen. Het houtblazerstrio van philharmonie zuidnederland trad op in de ‘Tuin Lange Grachtje’, een buitenlocatie die doorgaans niet voor het publiek toegankelijk is. In de muziekkamer van vioolbouwer Rijsemus schitterde concertmeester Lei Wang van philharmonie zuidnederland in een intieme setting en het dakterras van Teazone was het domein van saxofoonkwartet A’Meuse (met dank aan Stichting Maastrichtse Componisten). Galerie Hotel Dis trakteerde haar bezoekers op een zangrecital en op het terras van Cafe Sjiek kon worden genoten van optredens van het koperkwintet van philharmonie zuidnederland. Bijzonder was ook het ‘crossover’ -optreden van singer-songwriter Jodymoon samen met de strijkers van philharmonie zuidnederland in wat we wel de etalage van Le Marais Deux & Koffie mogen noemen. De afsluiting van deze editie van JekerKlassiek was een bijzonder openluchtconcert op het ‘pleintje Sint Pieterstraat 7’ van stadsbeiaardier Frank Steins op zijn mobiel carillon begeleid door de blazers van het koperkwintet van philharmonie zuidnederland. Een geweldige afsluiting van een mooie derde editie. Nu op naar editie vier van JekerKlassiek: op 24 juni 2018!